wnętrze restauracji

Jak przeprowadzać dezynfekcję w restauracji w czasie pandemii?

Choć mycie powierzchni oraz ich dezynfekcja w restauracjach zawsze powinna być kluczowym zadaniem, w czasie pandemii przedsiębiorcy przykładają do niej jeszcze większą wagę. Jak wynika z badań, koronawirus może przeżyć na powierzchniach w temperaturze pokojowej od 2 godzin do 9 dni, dlatego należy dołożyć wszelkich starań, by zadbać o zdrowie pracowników oraz klientów.

Jakich środków użyć do dezynfekcji w restauracji?

W restauracji idealnym rozwiązaniem będą środki myjąco-dezynfekujące. Dzięki nim możliwe jest nie tylko usunięcie zabrudzeń ze stolików czy blatów, ale i pozbycie się z nich drobnoustrojów oraz ich przetrwalników. Ponadto w gastronomii można używać preparatów do szybkiej dezynfekcji. Nie można zastosować ich do mycia, jednak skutecznie radzą sobie z drobnoustrojami. Aby rozpocząć proces odkażania, konieczne jest jedynie spryskanie powierzchni sprayem lub przetarcie chusteczką nasączona odpowiednią substancją. Po 30-60 sekundach, w zależności od rodzaju środka, powierzchnie są zdezynfekowane. Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt czyszczenia, warto przed ich zastosowaniem umyć powierzchnię środkiem myjącym. Należy podkreślić, że niektóre produkty do dezynfekcji w restauracji (które znajdziesz na www.silcopolska.pl) nie wchodzą w reakcję z żywnością, dlatego można bez obaw stosować je w puntach gastronomicznych. W ofercie firmy znaleźć można produkty przeznaczone do czyszczenia: ścian, podłóg, blatów roboczych i sprzętu kuchennego, a także pozostałych powierzchni w restauracji. Wiele z nich ma dodatkowo działanie antypleśniowe oraz antygrzybicze. Dobrym wyborem do gastronomii jest zakup bardzo wydajnego roztworu do rozcieńczania – jest to jedna z najkorzystniejszych finansowo opcji.

Gdzie kupić środki do dezynfekcji?

Wiele restauratorów oraz właścicieli pozostałych punktów gastronomicznych decyduje się na zamówienie środków do dezynfekcji przez Internet. Jest to opłacalne, ponieważ środki zazwyczaj sprzedawane są w większych opakowaniach, co stanowi nie lada oszczędność w porównaniu z kupowaniem mniejszych pojemności. Ponadto w sieci znaleźć można szeroką ofertę produktów, dzięki czemu istnieje możliwość doboru produktu idealnego do potrzeb restauracji. Warto zwrócić uwagę, że należy wybierać punkty przeznaczone dla gastronomii. Ogólnodostępne produkty dezynfekujące nie powinny być stosowane w restauracji ze względu możliwość niewystarczającego działania. W związku z tym dobrym wyborem będą także stacjonarne hurtownie posiadające w sprzedaży produkty oraz środki czyszczące dla gastronomii.

Co należy regularnie dezynfekować w restauracji w czasie pandemii (i nie tylko)?

Regularnej dezynfekcji powinny być poddawane ręce klientów, jak i pracowników restauracji. Dodatkowo w ogólnodostępnych strefach należy oczyszczać stoły i krzesła – po każdym kliencie. W warto wybrać w tym celu środki w sprayu, które w krótkim czasie zabijają drobnoustroje oraz przetrwalniki. Ponadto punktami, o których nie wolno zapomnieć podczas odkażania restauracji są: poręcze, klamki, drzwi, włączniki świateł oraz drobne wyposażenie restauracji. Regularna dezynfekcja powinna być przeprowadzana także w toaletach. Ponadto na zapleczu i w kuchni oprócz wspomnianych wcześniej m.in. klamek i włączników świateł należy regularnie odkażać: blaty robocze, podłogi, narzędzia i urządzenia gastronomiczne, zlewy, kosze oraz chłodnie. Należy pamiętać o wypłukaniu w wodzie wcześniej zdezynfekowanych elementów, które będą mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Ponadto raz na jakiś czas warto przeprowadzić dezynfekcję ścian w lokalu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *