Olej sezamowy zaliczany jest do jednego ze najstarszych wytwarzanych przez człowieka olejów. Do dziś znajduje on szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce, a bogactwo składników odżywczych sprawia, że warto po nieco sięgać na co dzień. Jak można własnoręcznie zrobić olej z sezamu? Warto go wytworzyć czy lepiej kupić gotowy?
- Olej z sezamu – charakterystyka
- Olej sezamowy – kupić czy zrobić?
- Jak zrobić olej z sezamu – przepis
Olej z sezamu – charakterystyka
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że olej z sezamu wytwarzany jest przez człowieka już od wieków. Był chętnie wykorzystywany przede wszystkim w kuchni, ale jego największą zaletę stanowi skład, który cechuje się znacznym bogactwem kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin i minerałów. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, a także stanowi ważny składnik w profilaktyce zdrowia.
Olej sezamowy – kupić czy zrobić?
W czasach, gdy coraz większy nacisk kładzie się na naturalność i wytwory własnych rąk, samodzielne wytworzenie oleju z sezamu nie jest niczym nadzwyczajnym. Co więcej, możliwe jest zrobienie tego we własnym domu, wykorzystując do tego celu powszechnie dostępne przepisy, znane od wieków. Olej z sezamu możesz też kupić gotowy, jako że dostępny jest w wielu sklepach. W przypadku produktów marketowych można mieć pewne wątpliwości, względem jakości, jednak coraz więcej pojawia się sklepów ze zdrową i naturalną żywnością, gdzie udostępniane są jedynie sprawdzone towary.
Jak zrobić olej z sezamu – przepis
Jak zrobić w takim wypadku własny olej z sezamu, gdy nie chcemy go kupować? Przepisów na to można znaleźć kilka i są one powszechnie znane już od wieków. Można powiedzieć, że to tradycyjne ludowe receptury, z których możesz skorzystać nawet dziś.
Pierwszy przepis będzie dość czasochłonny i polega on przede wszystkim na „wyciskaniu” oleju z sezamu. Należy kupić nasiona sezamu i na samym początku lekko je podgrzać na suchej patelni ciągle mieszając. Gdy będą już ciepłe, należy je ściągnąć i wstawić do blendera, gdzie zostaną zmielone. Ewentualnie można mielenie wykonać innymi sposobami. Na sam koniec, zmielone ziarna owinięte gazą należy przeciskać przez prasę czosnkową. Ten proces potrwa długo, jako że wykonuje się go małymi partiami.
Drugi znany przepis na olej sezamowy jest bardzo podobny do pierwszego jednak, zamiast tylko lekko podgrzewać nasiona – smaży się je, a tak, by się nie spaliły. Następnie wykonuje się czynność jak wyżej, czyli kruszy się w blenderze, a potem znów wrzuca na patelnię i dodaje do tego odrobinę oleju roślinnego, by przykrył on nasiona. Przez następne kilka minut (5 – 7 min) ogrzewa się mieszaninę, a potem przelewa ją do słoika szklanego i zostawia na jeden dzień. Następnego dnia wystarczy przefiltrować olej, zanim się będzie go używać. Nie jest to czysty olej sezamowy, ale mieszkanka z wysoką ilością sezamu.
Jeżeli nie chcemy jednak bawić się z domowe wyroby, np. nie mamy do tego cierpliwości, jak zostało wspomniane, olej z sezamu z powodzeniem można także kupić.
Lubię eksperymentować w kuchnii, robię sam seitan, tofu od zera, ale jeszcze nigdy nie próbowałem zrobić własnego oleju…. Przyznam, że czuję się mzotywowany do tego, by zrobić własny olej sezamowy. 😀 Ciekawe czy wyjdzie to taniej czy drożej od kupienia gotowego.