Wędzenie to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów na to, by uzyskane w tym sposób produkty żywnościowe pozyskały wyjątkowy smak, przy jednoczesnym przedłużeniu ich trwałości. Współcześnie do tego celu wykorzystuje się nowoczesne technologie, które pozwalają na jeszcze lepsze przeprowadzenie tego procesu. Czym charakteryzują się obecnie komory do wędzenia wędlin?
- Czym są komory wędzarnicze?
- Konstrukcja komory wędzarniczej – palenisko
- Rotacja wsadu dla lepszego wędzenia
- Stała kontrola nad procesem wędzenia
- Oszczędność czasu i energii komór do wędzenia wędlin
Czym są komory wędzarnicze?
Komory wędzarnicze to specjalnie skonstruowane maszyny, które pozwalają na wędzenie różnych produktów żywnościowych. Najczęściej mowa jest o wędlinach i mięsach, ale z powodzeniem w ten sposób da się przyrządzić także ryby, sery oraz inne przetwory. Dzięki odpowiedniej konstrukcji oraz zastosowaniu wysokiej jakości paleniska, możliwe jest przeprowadzenie procesu wędzenia, pozwalającego na uzyskanie charakterystycznego zapachu i smaku danego produktu. Pozwala to także rzecz jasna na przedłużenie ich trwałości, poprzez konserwację. Komory do wędzenia wędlin produkuje Zasada Fabryka Maszyn, skupiając się na projektowaniu maszyn dla przemysłu. Ich specjalna konstrukcja pozwala na w miarę szybkie uwędzenie dużych partii żywności.
Konstrukcja komory wędzarniczej – palenisko
Bardzo istotnym elementem każdej komory wędzarniczej jest palenisko. Wędzenie bowiem to nic innego, jak potraktowanie wędlin dymem palonego drewna, które nadaje mu odpowiedni smak i aromat. Wykorzystuje się do tego przede wszystkim drewno drzew liściastych. Każdy gatunek drzew posiada z kolei inne składniki, które wpływają później na cechy charakterystyczne odymionych wędlin. W nowoczesnych komorach wędzarniczych palenisko wykonane jest ze stali nierdzewnej, z żeliwnym rusztem, a dzięki specjalnej konstrukcji kanału, powstający w wyniku spalania dym, unosi się do góry, rozprzestrzeniając się po całej przestrzeni.
Rotacja wsadu dla lepszego wędzenia
Nowoczesne komory wędzarnicze posiadają szereg udoskonaleń, których nie mają bardziej tradycyjne urządzenia. Chodzi tutaj przede wszystkim o system rotacji wsadu, który w sposób zautomatyzowany przesuwa produkty poddawane wędzeniu. W ten sposób proces ten jest bardziej równomierny, a wędliny lepiej przyrządzone. Pod wieloma względami są więc identyczne, co pozwala na uniknięcie sytuacji, gdy jedna partia będzie bardziej uwędzona, a inne mniej.
Stała kontrola nad procesem wędzenia
Współcześnie komory do wędzenia wędlin zaopatrzone są w szereg czujników, które stale monitorują cały proces. W ten sposób ma się wgląd w to, co dzieje się wewnątrz i jednocześnie istnieje możliwość dokonania poprawek i regulacji pracy urządzenia. Obsługa jest banalnie prosta, a ponieważ wszystko jest zautomatyzowane, nie ma konieczności ciągłego doglądania i sprawdzania, co się dzieje z wędzonymi produktami. Gdyby coś zaczęło się dziać – maszyna da znać, poprzez czujniki.
Oszczędność czasu i energii komór do wędzenia wędlin
Wbrew pozorom, komory wędzarnicze, które wykonane są ze stali i z wykorzystaniem specjalnych materiałów, cechują się naprawdę dużą energooszczędnością. Jako że cały proces jest dodatkowo zautomatyzowany, z powodzeniem pracującą maszynę można zostawić samą sobie, co pozwala na zajęcie się innymi obowiązkami. Inną cechą współczesnych technologii jest właśnie zastosowanie najwyższej jakości materiałów, dzięki czemu chroni się także środowisko, ponieważ są one bezpieczne dla otoczenia.