Wybór dopasowanego podłoża pod uprawę pieczarek to ważna kwestia dla każdego hodowcy grzybów. Biorąc pod uwagę stopień zaawansowania produkcji należy wybrać odpowiednią fazę, w której pieczarki będą się prawidłowo rozwijać.
Jak wybrać podłoże do pieczarek?
Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym, czy też już doświadczonym, hodowcą pieczarek, z pewnością wiesz, że każde podłoże posiada ma odpowiedni stopień dojrzałości. W pierwszej kolejności podłoże musi przejść przez fazę pierwszą, natomiast najczęściej wybieranymi przez hodowców są podłoża fazy drugiej i trzeciej.
Fazy to określenie stopnia, w jakim podłoże do uprawy pieczarek jest dojrzałe i odpowiednio sfermentowane. Jak już zostało wspomniane, hodowcy kupują zarówno podłoże fazy drugiej, jak i trzeciej. Faza numer 1 to moment wstępnego mieszania surowców i komponentów. Faza druga charakteryzuje się silną pasteryzacją podłoża, aby uzyskać dobry grunt pod wsianie grzybni. Natomiast podłoże faza 3 jest przerośnięte grzybnią, która po kilku tygodniach będzie dawać pierwsze efekty.
Czym charakteryzuje się dobre podłoże do pieczarek?
Proces wytwarzania podłoża do pieczarek jest specjalistyczny i musi przebiegać zgodnie z zachowaniem odpowiednich procedur. Każda faza charakteryzuje się innymi właściwościami i zawiera inne mikroelementy, jednak aby zostały one wytworzone, ważne jest w fazie pierwszej skonstruowanie takiego podłoża, które będzie pozwalało mu dojrzewać bez przeszkód.
Co powinno znaleźć się w dobrym podłożu do pieczarek? Przede wszystkim, podłoże to w dużej mierze mieszanka substancji organicznych, które powinny wypełniać je w około 65 procentach. Są to głównie torf, słoma czy też inne składniki organiczne, takie jak pomiot drobiowy czy bydlęcy obornik, a także wapno czy gips. Warto zwrócić uwagę szczególnie na zawartość wapnia, ponieważ podnosi odczyn gleby i zmniejsza jej zakwaszenie. Resztę podłoża stanowi tak zwana sucha masa, czyli duża ilość azotu, a także inne substancje.
Bardzo ważne jest regularne wzbogacanie podłoża o świeże substancje organiczne oraz pierwiastki, które zapobiegną powstawaniu na podłożu pleśni czy pasożytów. Najlepszym „paliwem” dla podłoża do pieczarek jest nawóz koński niewzbogacony chemicznymi dodatkami.
W jakich warunkach najlepiej hodować pieczarki?
Pieczarki można uprawiać na zewnątrz, ale jeśli posiadasz swoją hodowlę, z pewnością wiesz, że równie dobrym klimatem dla tych grzybów będą piwnice czy inne pomieszczenia ze stałą temperaturą. Szczególnie w fazie trzeciej, w momencie wykładania na półki podłoża z wsianą grzybnią, należy zadbać o to, aby temperatura samego podłoża oscylowała wokół 25- 27 stopni Celsjusza. Podłoże należy także regularne nawilżać.
Po około 7- 8 dniach, na podłożu powinny być już widoczne pierwsze owoce. Wtedy też należy znacząco obniżyć temperaturę – do 18 stopni Celsjusza. W tym czasie wilgotność powietrza powinna wynosić 90 – 93 procent.
Przy zakupie dobrego podłoża, owocowanie odbywa się nawet 4 razy na sezon. Warto zainwestować więc w dobre podłoże, z którego wyrosną zdrowe pieczarki, a okres ich owocowania będzie obfity w grzyby.
Takie podłoże fazy trzeciej to bardzo dobra opcja jak zależy na szybkich plonach. Sprawdzi się nie tylko do pieczarkarni, ale jak ktoś chce w domu mieć grzybki bez dużego nakładu czasu i pracy, mega!