pieczarki

Jakie są fazy podłoża do pieczarek? Co znaczy podłoże faza 3, 2?

Wybór dopasowanego podłoża pod uprawę pieczarek to ważna kwestia dla każdego hodowcy grzybów.  Biorąc pod uwagę stopień zaawansowania produkcji należy wybrać odpowiednią fazę, w której pieczarki będą się prawidłowo rozwijać.

Jak wybrać podłoże do pieczarek?

Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym, czy też już doświadczonym, hodowcą pieczarek, z pewnością wiesz, że każde podłoże posiada ma odpowiedni stopień dojrzałości. W pierwszej kolejności podłoże musi przejść przez fazę pierwszą, natomiast najczęściej wybieranymi przez hodowców są podłoża fazy drugiej i trzeciej.

Fazy to określenie stopnia, w jakim podłoże do uprawy pieczarek jest dojrzałe i odpowiednio sfermentowane. Jak już zostało wspomniane, hodowcy kupują zarówno podłoże fazy drugiej, jak i trzeciej. Faza numer 1 to moment wstępnego mieszania surowców i komponentów. Faza druga charakteryzuje się silną pasteryzacją podłoża, aby uzyskać dobry grunt pod wsianie grzybni. Natomiast podłoże faza 3 jest przerośnięte grzybnią, która po kilku tygodniach będzie dawać pierwsze efekty.

Czym charakteryzuje się dobre podłoże do pieczarek?

Proces wytwarzania podłoża do pieczarek jest specjalistyczny i musi przebiegać zgodnie z zachowaniem odpowiednich procedur. Każda faza charakteryzuje się innymi właściwościami i zawiera inne mikroelementy, jednak aby zostały one wytworzone, ważne jest w fazie pierwszej skonstruowanie takiego podłoża, które będzie pozwalało mu dojrzewać bez przeszkód.

Co powinno znaleźć się w dobrym podłożu do pieczarek? Przede wszystkim, podłoże to w dużej mierze mieszanka substancji organicznych, które powinny wypełniać je w około 65 procentach. Są to głównie torf, słoma czy też inne składniki organiczne, takie jak pomiot drobiowy czy bydlęcy obornik, a także wapno czy gips. Warto zwrócić uwagę szczególnie na zawartość wapnia, ponieważ podnosi odczyn gleby i zmniejsza jej zakwaszenie. Resztę podłoża stanowi tak zwana sucha masa, czyli duża ilość azotu, a także inne substancje.

Bardzo ważne jest regularne wzbogacanie podłoża o świeże substancje organiczne oraz pierwiastki, które zapobiegną powstawaniu na podłożu pleśni czy pasożytów. Najlepszym „paliwem” dla podłoża do pieczarek jest nawóz koński niewzbogacony chemicznymi dodatkami.

W jakich warunkach najlepiej hodować pieczarki?

Pieczarki można uprawiać na zewnątrz, ale jeśli posiadasz swoją hodowlę, z pewnością wiesz, że równie dobrym klimatem dla tych grzybów będą piwnice czy inne pomieszczenia ze stałą temperaturą. Szczególnie w fazie trzeciej, w momencie wykładania na półki podłoża z wsianą grzybnią, należy zadbać o to, aby temperatura samego podłoża oscylowała wokół 25- 27 stopni Celsjusza. Podłoże należy także regularne nawilżać.

Po około 7- 8 dniach, na podłożu powinny być już widoczne pierwsze owoce. Wtedy też należy znacząco obniżyć temperaturę – do 18 stopni Celsjusza. W tym czasie wilgotność powietrza powinna wynosić 90 – 93 procent.

Przy zakupie dobrego podłoża, owocowanie odbywa się nawet 4 razy na sezon. Warto zainwestować więc w dobre podłoże, z którego wyrosną zdrowe pieczarki, a okres ich owocowania będzie obfity w grzyby.

One comment

  1. Takie podłoże fazy trzeciej to bardzo dobra opcja jak zależy na szybkich plonach. Sprawdzi się nie tylko do pieczarkarni, ale jak ktoś chce w domu mieć grzybki bez dużego nakładu czasu i pracy, mega!

Skomentuj Oksana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *